U 2013. ulazimo sa manjim rizikom zemlje nego pre godinu dana

Bez autora
Jan 07 2013

Januar 2013. je šesti mesec u nizu sa pozitivnim BELEXsentimentom, doduše znatno manjim nego u pethodna dva meseca. Indeksi Beogradske berze zabeležili su osetan rast od oko 10 posto u decembru, i tako 2012. godinu završili u plusu (BELEX15 +4,98 posto, BELEXline +2,94 posto).Izuzev akcija Imleka koje su zabeležile pad u decembru od 0,94 posto sve ostale akcije iz korpe indeksa BELEX15 su zabeležile rast cene. Među njima najznačajniji rast cene imale su akcije Sojaproteina iz Bečeja – od 48,79 posto, Jubmes banke Beograd – od 46,85 posto i Komercijalne banke iz Beograda – od 32,11 posto.

U 2013. ulazimo sa manjim rizikom zemlje nego pre godinu danaJanuar 2013. je šesti mesec u nizu sa pozitivnim BELEXsentimentom, doduše znatno manjim nego u pethodna dva meseca.

Indeksi Beogradske berze zabeležili su osetan rast od oko 10 posto u decembru, i tako 2012. godinu završili u plusu (BELEX15 +4,98 posto, BELEXline +2,94 posto).

Izuzev akcija Imleka koje su zabeležile pad u decembru od 0,94 posto sve ostale akcije iz korpe indeksa BELEX15 su zabeležile rast cene. Među njima najznačajniji rast cene imale su akcije Sojaproteina iz Bečeja – od 48,79 posto, Jubmes banke Beograd – od 46,85 posto i Komercijalne banke iz Beograda – od 32,11 posto.

Rast cene izdavaoca iz Bečeja uzrokovana odlukom o raspolaganju imovine velike vednosti, i time obavezom otkupa akcija nesaglasnih akcionara. Najveći deo prometa i time rast cene Jubmes banke je rezultat sticanja sopstvenih akcija na organizovanom tržištu od strane izdavaoca, dok su akcije Komercijalne banke zabeležile najveći rast u poslednja tri trgovačka dana, što se može objasniti kalendarskim efektom kraja godine, saopštila je Beogradska berza.

Narodna banka Srbije je ponovo povećala referentnu stopu na 11,25 posto i time zadržala pravac restriktivne monetarne politike. Uz preduzete mere fiskalne konsolidacije koje su počele da daju prve efekte, očekuje se smanjivanje međugodišnje inflacije u narednoj godini. Uz prethodno navedeno, i odobreni kredit od 100 miliona evra od strane nemačke razvojne banke KFW uticao je na stabilnost kursa u pethodnom mesecu, i ponovnu aprecijaciju dinara od 0,6 posto u odnosu na evro. U prilog pozitivnim makroekonomskim očekivanjima ide i poslednja emisija državnih evro-obveznica po stopi od 4,875 posto, stopi na kojoj bi pozavidele i pojedine države iz evro-zone.

Takođe, treba pomenuti da je decembar protekao u znatno opuštenijem ambijentu nego prethodni meseci. Pozitivni pomaci u rešavanju problema Grčkog duga doveli su do toga da rizik, a time i prinos na državne obveznice svih problematičnih zemalja (Grčka, Španija, Italija) bude u padu. Optimizam investitora je prisutan i na tržištima akcija. Uprkos rekordnoj nezaposlenosti u evro-zoni, vrednost indeksa evropskih berzi dostizala je nivoe višegodišnjih maksimuma (prim. DAX).

Sa druge strane okeana, poslednji dan u godini doneo je veliko olakšanje investitorima, jer je postignut politički dogovor kojim je izbegnuto automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, koje bi vrlo verovatno gurnulo SAD u recesiju. Rešenje jeste privremeno, ali je stiglo u poslednji trenutak, nakon duge neizvesnosti i verovatno će biti praćeno pozitivnim impulsom na svim tržištima u prvim danima januara.

Što se Srbije tiče, izvesno je da u 2013. godinu ulazimo sa manjim rizikom zemlje nego pre godinu dana. Makroekonomska i politička stabilnost, nastavak procesa evroatlantskih integracija, vraćanje poverenja u pravnu državu i institucije sistema mogu vratiti dobar deo investitora na naše tržište, i učiniti ga najatrakivnijim u regionu naredne godine.

Kako se navodi u saopštenju, za mesec koji je pred nama, po BELEXsentiment-u očekuje nas stagnacija (blagi rast). Objašnjenje može biti da nas posle burnog decembra očekuje miran januar.

Kada pogledamo prethodnih 5 godina, primećujemo dve činjenice – stvarna kretanja indeksa u januaru su bila uglavnom iznad očekivanja BELEXsentimenta u svakoj od prethodnih godina, a sa druge strane, kada decembar završi sa rastom vrednosti, indeksi u sledećem januaru beleže značajan minus, pa treba imati u vidu da je prethodni decembar zabeležio najbolje performanse još od decembra 2006. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik